Mapy Google z nową usługą udostępniana lokalizacji

Korzystający z Androida i iOS-a mogą cieszyć się nową funkcją w swoich telefonach. Mapy Google mają nową usługę umożliwiającą dzielenie się informacją o swojej lokalizacji w czasie rzeczywistym z innymi użytkownikami aplikacji. Jest to szczególnie przydatne w momencie, kiedy jesteśmy spóźnieni i chcemy szybko poinformować osobę czekającą na nas, w którym miejscu się znajdujemy.

Informacja o naszej aktualnej lokalizacji może być wyświetlana na telefonach z systemem Android,  iOS oraz mobilnej stronie startowej i na pulpicie komputera.

Jak włączyć funkcję udostępniania lokalizacji?

Aby skorzystać z tej usługi, należy wybrać odpowiednią pozycję w menu lub przytrzymać niebieską kropkę na mapie, która wskazuje nasze aktualne położenie geograficzne. Wybieramy minimalny czas udostępniania 15 minut, który można stopniowo zwiększać, aż do godziny lub dopóki nie wyłączymy funkcji.

Następnym krokiem jest wybranie osoby z kontaktów Google, której chcemy przekazać informację o lokalizacji.

Można także wysłać link, również aktywny przez 15 minut, który udostępniamy SMS-em lub w innym komunikatorze.

Odbiorcy wiadomości widzą gdzie  aktualnie jesteśmy w Mapach, podczas gdy na naszym telefonie, nad kompasem pojawia się ikona mówiąca o tym, że nasza lokalizacja jest obecnie udostępniana. W każdej chwili jest możliwe, aby wyłączyć usługę.

Mapy Google – jak udostępnić trasę?

Nowa funkcja pozwala także udostępnić trasę, którą właśnie pokonujemy. Należy nacisnąć przycisk “Więcej” na dole wyświetlacza telefonu, a potem “Udostępniaj postępy”. Osoby, którym udostępniamy naszą trasę mogą nas śledzić do momentu kiedy dotrzemy na miejsce – po czym udostępnianie lokalizacji samo się wyłączy.